Hoppa till innehåll

Att förstärka en bild

Ibland ser man bilder som är jättefina tagna på exakt rätt sätt och plats, som t.ex. den här porten i en mur i Vadstena, fotograferad av Madelene Claussen.

Egentligen är bilden färdig men på nåt sätt känns det som om den innehåller en bild till som väntar på att få komma fram, förmodligen beroende på att den är plåtad med mobilkamera, det blir alltid som ett litet dis i bilden (ja, linserna är ju så små i mobilerna…). Det är där Photoshop kommer in i bilden (eller Lightroom (eller för de som vill ha gratisvarianter av de programmen Gimp och Darktable)). Det är bara att sätta igång och leka.

Jag började med att räta ut taket, lite onödigt men ändå. Sen kom jag på att då blev kajen och båten sned så då fick jag räta ut dem xå.

Därefter var det dags att förstärka upp ljuset i bilden. Jag lade dit en bred solstråle med blandningslagret linjär skugga. För att ge den lite djup skapade jag några lysande dammkorn som fick hänga fritt i luften. Skapade så ett lager till med förstärkta färger som jag sen målade fram det solbelysta via lagermask. Det var lite pyssel fram och tillbaka mellan solstrålen och vad som skulle vara direktbelyst men till slut kändes det klart. Då kom jag på att stolarna till vänster stal showen lite så jag använde innehållsmedveten fyllning för att få bort dem. Allt som återstod nu var ett par dutt med klonstämpel och att lägga ihop bilden i ett nytt lager.

Jag avslutade med att ställa in ljus, skuggor och temperatur till lämpliga värden.

Så här ser hela bilden ut