De enda bilder idag som ska vara helt oredigerade är de du ser i nyhetsmedia. Eller rättare sagt: det finns en oskriven lag om att inga nyhetsbilder ska vara manipulerade. Trots det förekommer bilder där en skicklig fotografs handlag kombinerat med synnerligen kreativ beskärning är nog för att driva verkligheten och sanningen på flykten. Det förekommer även inom tävlingsfoto att reglerna talar om att bilden ej får redigeras på minsta sätt.

I andra media, som web, riktade tidningar, mode, inredning, matlagning, it, med mera med mera, finns ingen sådan lag, där är det rena vilda västern. Modeller retuscheras tills det inte går att känna igen kvinnan som stod modell. Ett exempel är när en bit pizza retuscheras till en kvinna  Jag är inte helt säker på att allt som visas där faktiskt är pizza men det är ändå en relativt övertygande film.

Jag fotograferar en hel del själv vilket du kan se på min fotosida (foto.enklare.nu), här redigerar och manipulerar bilder som andra fotograferat och som därmed äger sin egen upphovsrätt till bilderna. Känner du att en bild jag lagt ut är din och jag inte har rätt att visa den här så säg till så tar jag omedelbart bort den.

(bilden är en selfie som jag modifierat med vattenstänk)Självklart hoppas jag att du ska tycka att de bilder som finns på den här websidan lever upp till min vision:
Den som anlitar mig ska få den bild de föreställt sig men inte lyckats fånga på egen hand. Alltså: vänd dig med förtroende till mig när det gäller dina bilder. Självklart ställer det en del krav på dig som vill få bilden ändrad. En allt för brusig eller lågupplöst bild kan aldrig bli ett högkvalitativt jätteporträtt.