Hoppa till innehåll

Pälsklingar med hiskelig bakgrund…

Visst är det så att man inte alltid vet exakt hur en bild kommer bli när man trycker av. Särskilt om det går undan i svängarna. Hundrasen Whippet springer ganska fort. Eller väldigt fort om man ska va ärlig. Att fotografen lyckats fånga sin hund så att den blev skarpt kräver en hel del.

Foto: Monika Tillberg

Väl hemma upptäcker hon att det som nog borde varit en mycket bra bild inte alls var så mycket att hurra för. En av löpfältets domare stod barbent i bakgrunden – det förhöjde inte bilden. Lägg till det en regissörs stol, en påse och ett parasoll.
När jag hörde om bilden erbjöd jag mig att korrigera den. Såhär blev resultatet

Foto: Monica Tillberg –  Efterbearbetning: Roger M Carlsson

Summering: Jag blev nöjd, Monica blev nöjd och efter vad jag hört blev även hunden Jansson nöjd. Den som vill kan göra det här själv. Vad som krävs? Photoshop, tålamod och ett rejält intresse för bildbehandling. Här kan du läsa om hur du frilägger ditt motiv från bakgrunden.
Jag har även gjort ett par filmer som jag lagt på youtube bara för att underlätta och se hur det går till. Hoppas du kan ha lite glädje av dem.

De hittillsvarande delarna i  min korta photoshopkurs. 
Del 1 Friläggning i Photoshop
Del 2 Att jobba med lager
Del 3 Strålande bakgrunder