Hoppa till innehåll

Restaurera gamla bilder…

En del bilder går att få riktigt bra resultat av. Det handlar om att få ett tillräckligt bra original att utgå från. Dessvärre kommer det allt för ofta bilder som är fotograferade snett framifrån och det deformerar bilden. Då gäller det att försöka sträcka ut bilden till sina ursprungliga storlekar.
Jag brukar börja med att göra arbetsytan större så att det finns plats att dra i bilden. Sedan lägger jag ut linjaler på de bredaste ställena för att ha något att sikta på. När sidorna är lika breda är det bara att dra ut bilden i längdriktningen så att bilden ser ungefär rätt ut – hur du än gör blir det ju bara en gissning så var beredd på att få höra att det inte ser klokt ut 😉 .

Så kan det se ut när du börjar dra i bilden. Efter att ha dragit upp den i höjd inser jag att bilden även är skev.
Det fick bli att dra den lite snett också.

Dags att laga det som går att laga för hand. Fixa till håret lite och laga upp de större trasigheter som finns i bilden. Sedan är det dags för de neurala filtren. Först kör jag bilden genom fotorestauration.

Blev inte riktigt så bra som jag ville så jag backar tillbaka och kör om fotorestauration med lite högre värden på spakarna. Sedan färga. Som vanligt får jag dra ut färgerna lite med ”Smeta ut”