Liz Karlsson, en god vän hade varit ute och fotograferat och presenterade en väldigt fin bild på Facebook. Sen skrev hon nåt om Tummelisa och genast började tankarna arbeta.
-”Vänta nu, en älva istället som landat för att svalka sig i värmen.”
Efter en stunds letande i bildarkivet och en liten stunds redigerande och sedan var bilden ett faktum.
Du kanske undrar hur många bilder en sån här bild består av?
Enklast är väl att ta bit för bit och förklara. Och vi får väl börja i rätt ände. Varje gång något ska läggas till på en befintlig bild ska det helst vara en frilagd bild eller en bild med helt vit eller helt svart bakgrund. Om det inte finns får man sätta igång att frilägga ändå och det brukar ta tid. Ett bra sätt är att använda skuggfria bakgrunder som är lätta att redigera bort. Här har jag lagt ett a3 papper i en mjuk böj så att inga skuggor ska finnas bakom.
Det innebär att det går mycket lätt att frilägga motivet och resultatet blir en bild som kan placeras över en annan bild och med hjälp av en lagermask läggs på plats där den ska vara. Behöver bilden korrigeras – som i det här fallet är det bara att placera älvan i bilden och måla svart på lagermasken så att det ser ut som om ena benet är nere i vattnet och att hon sitter på bladet istället för stubben.
Självklart uppstår då andra problem. Eftersom skuggan där kroppen möter stubben är borta måste en ny målas dit. Det görs med ett lager och försiktig frihandsmålning. Om inte den skuggan är med ser det ut som om objektet svävar ovanför det underliggande.
En objektskugga måste finnas xå så att ljuset som faller på på ansikte och kropp stämmer. Enklast skapas det genom att klona lagret med älvan och sen vrida till den med förvrängning och tänj tills det ser ut som om hon ligger ner under sig själv helt utsmetad på bladet. Därefter använder jag blandningsalternativ och täcker lagret med färgen svart. Därefter ändrar jag lagrets genomskinlighet som jag drar ner tills det ser ut som en skugga. Slutligen ger jag lagret en dos gausisk oskärpa.. bingo. Klicka på bilden för att se tydligare hur resultatet blir.
Sen blir det svårt. Att skapa vattenreflektioner och få det att se naturligt ut är svårt. Det är bara att prova sig fram. Just den här reflektionen består av tre bilder, vattnet (som är kopierat från ursprungsbilden med bladet), en klon av älvan som spegelvänts lodrätt och så vattenringar från en droppe jag fotade en gång. Vattenringarna blandas i med mjukt ljus.
Nu är bilden i princip färdig
Lite färgton och ljusinställningar kvar bara. En ton som drar mot gult antyder solnedgång. Kombinerar man det med långa skuggor kan man skapa en illusion om afton.